Hypnose
Hypnose is een staat van veranderd bewustzijn, een soort trance. Bijna iedereen heeft in het dagelijks leven hypnotische ervaringen: je bent zo geconcentreerd bezig, dat je niet hoort dat iemand binnenkomt; je bent diep in gedachten tijdens het autorijden, zodat het lijkt of je een stukje hebt overgeslagen; of je gaat helemaal op in een bioscoopfilm en kunt niet geloven dat het al pauze is. Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.
Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.
Hypnose is helemaal geen opzienbarend verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode; het is meestal doelgericht en sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. Hypnose is ook zeer goedkoop en effectief bij het behandelen van slechte gewoonten zoals bijvoorbeeld roken.
"Elke hypnose is een zelfhypnose" is een bekende uitspraak en zeker waar. Als je 'in hypnose' gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook.

Wat is hypnose niet?
Hypnose roept vaak associaties op van een toneelhypnotiseur, die mensen spectaculaire dingen laat doen zonder dat ze daar controle over hebben of het zich later kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose hun vrije wil verliezen. Dit is onjuist.

Hypnotherapie
Hypnotherapie maakt gebruik van hypnose. Met andere woorden: van de kracht van je onderbewuste. Het is een effectieve methode om lichamelijke en geestelijke processen te beïnvloeden. Is je onderbewuste eenmaal geraakt, dan kunnen veranderingen zich in sneltreinvaart voltrekken. Je onderbewuste werkt tenslotte dag en nacht door. Daarom boekt hypnotherapie vaak snel resultaat.
Wanneer jij kiest voor hypnotherapie dan spreek je met mij af wat jouw doel is en wat je dus wilt gaan veranderen. Omdat je dat afspreekt en jezelf ook toestaat om in hypnose te gaan werkt het prima. Je doet geen gekke dingen, dat zijn allemaal van mythen over hypnose die niet kloppen. Je komt er ook gewoon uit en je voelt je juist heerlijk na een sessie hypnotherapie. Ontspannen en simpelweg fantastisch.